Συνέδριο για τις προοπτικές και τάσεις της αγοράς Ακινήτων στην Ελλάδα και διεθνώς από το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το RICS στην Ελλάδα: Δελτίο Τύπου

 

rics bhcc logos2

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνέδριο για τις προοπτικές και τάσεις της αγοράς Ακινήτων

στην Ελλάδα και διεθνώς

από το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το RICS στην Ελλάδα

 

Αθήνα, Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και του The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) στην Ελλάδα, με τίτλο “2023 Real Estate Market Outlook, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη, στις 8 Ιουνίου 2023.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με τις εναρκτήριες ομιλίες τους οι Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος και Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο Ιωάννης Ξανθόπουλος, Πρόεδρος του Advisory Board του RICS στην Ελλάδα.

Εξαιρετικές παρουσιάσεις και τοποθετήσεις παρέθεσαν στις κεντρικές ομιλίες τους οι Éamonn DArcy, Καθηγητής Διεθνούς Real Estate, Henley Business School, University of Reading και Sam Carson, Head of Sustainability, Valuations and Advisory Services, CBRE UK.

Στην ομιλία του ο Éamonn DArcy αναφέρθηκε στη διεθνοποίηση των αγορών Ακινήτων και στις ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αγορά σήμερα με δεδομένες τις πρόσφατες επιπτώσεις από την υγειονομική, τη γεωπολιτική και την οικονομική κρίση. Οι διεθνείς μέγιστες τάσεις (megatrends) όσον αφορά την εξέλιξη των υποδομών της αγοράς, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η υιοθέτηση ESG πρακτικών, αλλά και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, οι επενδύσεις σε «εναλλακτικές» κατηγορίες ακινήτων όπως φοιτητικές εστίες, και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που οδηγούν τις εξελίξεις και επηρεάζουν σημαντικά τις επενδύσεις στον κλάδο των Ακινήτων.

Στην παρουσίασή του ο Sam Carson αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της υιοθέτησης πρακτικών ESG και Βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας αυτών ως βασικό κριτήριο για τις επενδύσεις στον κλάδο. Ο κ. Carson παρέθεσε παραδείγματα και καλές πρακτικές από το Ηνωμένο Βασίλειο υπογραμμίζοντας πως η έννοια της Βιωσιμότητας και ειδικά η ενεργειακή κατηγορία ενός ακινήτου είναι πλέον εξίσου σημαντικοί παράγοντες στη διαμόρφωση της αξίας του όπως είναι η τοποθεσία.  

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιέλαβε τρεις ενότητες συζήτησης που συντόνισαν οι Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Ξανθόπουλος, Πρόεδρος του Advisory Board του RICS στην Ελλάδα και Νίκος Χατζητσόλης, Treasurer του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΞΙΕΣ Α.Ε. – Μέλος του Διεθνούς Δικτύου της CBRE. Σε αυτές συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη ηγετικών επιχειρήσεων από την αγορά του Real Estate που επενδύουν στις αγορές Ακινήτων στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς.

Μέσα από γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων αναφέρθηκε ως σημαντικό κριτήριο για τις ξένες επενδύσεις στον κλάδο, η ξεκάθαρη εικόνα που παρέχει η υιοθέτηση κριτηρίων ESG, προκειμένου να αποφασιστεί και εξασφαλιστεί η επένδυση. Προσεγγίστηκαν, επίσης, διεξοδικά οι προοπτικές και νέες τάσεις στην αγορά ακινήτων, καθώς και οι επιπτώσεις από την ανάπτυξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν επιλεγμένα case studies και έργα (projects) στην Ελλάδα πιστοποιημένων κτιρίων (LEED Certificate) όπως ο Πύργος του Πειραιά (Piraeus Tower) της κοινοπραξίας των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments και το The Orbit της Noval Property, με έμφαση στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στους χρήστες – εργαζόμενους καθώς και στη τοπική κοινωνία.

 

Την εκδήλωση υποστήριξαν με τις χορηγίες τους οι εταιρείες:  

PLATINUM SPONSORS: BERNITSAS LAW, EUROBANK S.A., KYRIAKIDES GEORGOPOULOS LAW FIRM, LAMDA DEVELOPMENT S.A.

GOLD SPONSORS: CERVED PROPERTY SERVICES, GEOAXIS, HOTELLECT - HOTEL INVESTMENT ADVISORY, KPMG in Greece, NOVAL PROPERTY REIC

BHCC SUPPORTERS: AEGEAN AIRLINES, AS NETWORK, KLC LAW FIRM, PwC GREECE

Φωτογραφικό υλικό: εδώ

 

BH230608 01

(Aπό αριστερά προς τα δεξιά): Sam Carson, Head of Sustainability, Valuations and Advisory Services, CBRE UK Λίνα Δέδε, Γενική Διευθύντρια του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου - Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου - Éamonn DArcy, Καθηγητής Διεθνούς Real Estate, Henley Business School, University of Reading -  Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και Νίκος Χατζητσόλης, Treasurer του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΞΙΕΣ Α.Ε. – Μέλος του Διεθνούς Δικτύου της CBRE

 

BH230608 02

Ιωάννης Ξανθόπουλος, Πρόεδρος του Advisory Board του RICS στην Ελλάδα -  Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος και Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

 

BH230608 03

Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου - Νίκος Χατζητσόλης, Treasurer του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΞΙΕΣ Α.Ε. – Μέλος του Διεθνούς Δικτύου της CBRE -  Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

 

 footer

 

FaLang translation system by Faboba