Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από την Αγγλία, την Ουαλία τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Έχει μακρόχρονη ιστορία ισχυρού παράγοντα στις διεθνείς σχέσεις και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ, στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ. Ο εικοστός αιώνας βρήκε τη Βρετανία σε σημείο ανάγκης επαναπροσδιορισμού της θέσης της στον κόσμο. Στις αρχές του αιώνα κυριαρχούσε σε μια παγκόσμια αυτοκρατορία ως πρώτη παγκόσμια δύναμη. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και το τέλος της αυτοκρατορίας εξασθένισαν τον ρόλο της, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μια σπουδαία οικονομική και στρατιωτική δύναμη, με σημαντική πολιτική και πολιτισμική επιρροή ανά τον κόσμο.
Επισκόπηση
Η Βρετανία ήταν η πρώτη εκβιομηχανισμένη χώρα του κόσμου. Η οικονομία της παραμένει μία από τις ισχυρότερες, αλλά για πολλά χρόνια βασιζόταν κυρίως στην τριτογενή παραγωγή παρά στη δευτερογενή. Παρά τη σημαντική θέση της στην ΕΕ, η χώρα δεν αποτελεί μέρος της ευρωζώνης, ενώ το ερώτημα της ένταξής της στο άμεσο μέλλον φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα. Η κυβέρνηση έχει θέσει μια σειρά από οικονομικά κριτήρια τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν πριν το ζήτημα τεθεί προς δημοψήφισμα. Τα τελευταία χρόνια το ΗΒ έχει κάνει βήματα για τη μεταβίβαση εξουσιών στη Σκωτία και στην Ουαλία. Το κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο και η Εθνοσυνέλευση της Ουαλίας στο Κάρντιφ άνοιξαν το 1999, ενώ έχει επίσης συζητηθεί η πιθανότητα αποκέντρωσης για τις αγγλικές περιφέρειες. Στη Βόρεια Ιρλανδία, μετά από δεκαετίες βίαιων συγκρούσεων, η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998 οδήγησε σε μια νέα συνέλευση των εμπλεκόμενων δυνάμεων, φέρνοντας ελπίδες μόνιμης ειρήνης. Η συνέλευση ανεστάλη το 2002 εν μέσω διαπληκτισμών όσον αφορά υποτιθέμενες δραστηριότητες του IRA. Η αναστολή της υποτίθεται ότι θα διαρκούσε τριάμισι χρόνια. Σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει πάλι η πολιτική διαδικασία και έπειτα από διαβουλεύσεις με το Δουβλίνο, το ΗΒ θέσπισε νομοθεσία η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ανάκληση της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας τον Μάιο του 2006. Αλλά οι ηγέτες της συνέλευσης έχασαν την προθεσμία του Νοεμβρίου για να σχηματίσουν ένα εκτελεστικό σώμα καταμερισμού εξουσιών. Οι εκλογές της Συνέλευσης τον επόμενο Μάρτιο οδήγησαν τελικά στην ορκωμοσία των ηγετών της κυβέρνησης καταμερισμού εξουσιών στις 8 Μαΐου 2007,δίνοντας τέλος στα πέντε χρόνια άμεσης εξουσίας από το Λονδίνο.
Πολυμορφία
Το Ηνωμένο Βασίλειο ποικίλει εθνολογικά, εν μέρει ως αποτέλεσμα της κληρονομιάς της αυτοκρατορίας. Τελευταία, η χώρα αντιμετωπίζει θέματα τα οποία περιστρέφονται γύρω από την πολυπολιτισμικότητα, τη μετανάστευση και την εθνική ταυτότητα. Το γεγονός αυτό έχει προκύψει στο πλαίσιο ανησυχιών για την τρομοκρατία και τον πολιτικό και θρησκευτικό ριζοσπαστισμό, οι οποίες κλιμακώθηκαν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο δίκτυο μεταφορών του Λονδίνου το 2005. Μερικοί πολιτικοί και σχολιαστές ισχυρίζονται ότι χρειάζεται μια ισχυρότερη αίσθηση των κοινών βρετανικών αξιών προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ενσωμάτωσης στο πλαίσιο μίας μεικτής κοινωνίας. Και ενώ ορισμένοι μπορεί να υποστηρίζουν σκληρές πολιτικές για τον περιορισμό της μετανάστευσης, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να την υποστηρίξουν, ως μια θετική δύναμη. Μία από τις τελευταίες τάσεις στο θέμα της μετανάστευσης είναι η άφιξη εργαζομένων από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη.
Πολιτισμός
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της κουλτούρας των νέων από τη χρυσή εποχή των Beatles και των Rolling Stones τη δεκαετία του 1960. Έχει μια πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά που περιλαμβάνει τα έργα Άγγλων συγγραφέων όπως του Willian Shakespeare και του Charles Dickens, του Scot Robert Burns, του Welshman Dylan Thomas και του βορειοϊρλανδού Seamus Heaney. Η παραδοσιακή μουσική έχει βαθιές ρίζες σε όλο το ΗΒ, από όπου έχουν επίσης ξεχωρίσει κλασικοί συνθέτες, από τον Henry Purcell την περίοδο του Mπαρόκ μέχρι τον Benjamin Britten στον 20ο αιώνα.
Επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οι Βρετανοί είναι μάλλον τυπικοί. Πολλοί από την παλαιότερη γενιά εξακολουθούν να προτιμούν να δουλεύουν με ανθρώπους και εταιρείες που γνωρίζουν ή που είναι γνωστοί στους συνεργάτες τους. Οι νεότεροι επιχειρηματίες δεν χρειάζονται μακροχρόνιες προσωπικές σχέσεις πριν ξεκινήσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, ενώ δεν απαιτούν διαμεσολαβητή για τις επαγγελματικές συστάσεις. Παρόλα αυτά, η δικτύωση και η δημιουργία σχέσεων είναι συχνά το κλειδί για μια μακροπρόθεσμη επαγγελματική επιτυχία. Η κοινωνική θέση είναι σεβαστή, ενώ οι επιχειρηματίες προτιμούν να συνεργάζονται με ανθρώπους του επιπέδου τους. Ει δυνατόν, καλό είναι να περιλαμβάνεται και ένα μεγαλύτερο σε ηλικία δημόσιο πρόσωπο στην ομάδα σας, καθώς το άτομο αυτό θα προσφέρει μία αύρα εξουσίας η οποία είναι απαραίτητη για τις καλές επαγγελματικές σχέσεις σε πολλές εταιρείες.
Βρετανικά επικοινωνιακά στυλ
Οι Βρετανοί έχουν ένα ενδιαφέρον μείγμα επικοινωνιακών στυλ τα οποία περιλαμβάνουν τόσο τη λιτή όσο και την άμεση επικοινωνία. Πολλοί επιχειρηματίες μεγαλύτερης ηλικίας ή «ανώτερης τάξης» βασίζονται ιδιαίτερα στην τυπική χρήση του καθιερωμένου πρωτοκόλλου. Οι περισσότεροι Βρετανοί είναι ειδήμονες της λιτής γλώσσας και δεν χρησιμοποιούν στομφώδες ύφος. Αν μη τι άλλο, έχουν μια εμφανή τάση να μετριάζουν τις δηλώσεις τους με εκφράσεις όπως «ίσως» ή «ενδεχομένως». Όταν επικοινωνούν με άτομα τα οποία θεωρούν ίσα σε επίπεδο ή τάξη με τους ίδιους, οι Βρετανοί είναι ευθείς, αλλά μετριόφρονες. Αν επικοινωνούν με κάποιον που γνωρίζουν καλά, το ύφος τους μπορεί να μην είναι τόσο τυπικό, όμως δεν παύουν να είναι επιφυλακτικοί.
Επαγγελματικές συναντήσεις
Η συνέπεια είναι ένα πολύ βρετανικό χαρακτηριστικό. Είναι εξαιρετικά σημαντική σε επαγγελματικές περιστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που θα συναντήσετε θα είναι στην ώρα τους. Πάντα να ειδοποιείτε, αν πρόκειται να αργήσετε έστω και 5 λεπτά από την ώρα που είχατε συμφωνήσει. Αν αναγκαστείτε να περιμένετε λίγα λεπτά, μην το κάνετε θέμα. Ο τρόπος διεξαγωγής των συναντήσεων καθορίζεται συχνά από τη σύνθεση των παριστάμενων. Αν όλοι είναι στο ίδιο επίπεδο, υπάρχει γενικά μια ελεύθερη ροή ιδεών και απόψεων. Αν βρίσκεται κάποιος ανώτερης κοινωνικής τάξης στην αίθουσα, αυτό το άτομο μιλά περισσότερο. Γενικά, οι συναντήσεις είναι μάλλον επίσημες και πάντα έχουν έναν σαφώς καθορισμένο σκοπό, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει μια ημερήσια διάταξη. Πριν τεθούν τα επίμαχα ζητήματα, γίνεται μία σύντομη χαλαρή κουβέντα. Αν κάνετε κάποια παρουσίαση, αποφύγετε να κάνετε υπερβολικές δηλώσεις. Βεβαιωθείτε ότι η παρουσίασή σας καθώς και οποιοδήποτε διαθέσιμο υλικό είναι επαγγελματικό και καλά μελετημένο. Να είστε προετοιμασμένοι να στηρίξετε τους ισχυρισμούς σας με στοιχεία και αριθμούς. Οι Βρετανοί βασίζονται περισσότερο στα δεδομένα, παρά στα συναισθήματα, για να πάρουν αποφάσεις. Διατηρείτε οπτική επαφή και κρατήστε μια μικρή απόσταση. Έπειτα από μια συνάντηση, στείλτε μια επιστολή συνοψίζοντας τις αποφάσεις και τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.