chandris eug

Μήνυμα Βρετανού Προέδρου

Κυρίες και κύριοι μέλη,

Νιώθω μεγάλη τιμή και χαρά για την επιλογή μου ως προέδρου του Επιμελητηρίου. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγγλία από Έλληνες γονείς, θεωρώ δώρο και προνόμιο το γεγονός ότι η ιστορική μου κληρονομιά και η άποψή μου για τα πράγματα μοιράζονταν ανέκαθεν μεταξύ των δύο αυτών χωρών, οι οποίες συμπληρώνουν η μία την άλλη ανεξάρτητα από τα τόσα διαφορετικά τους στοιχεία.

Η συνεργασία, η σύμπραξη και η κοινή χρήση πόρων και επαφών είναι αναγκαίες σήμερα περισσότερο από ποτέ. Δεν μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν ή να θρηνούμε για το μέλλον. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξουμε πίστη στους δεσμούς που το Επιμελητήριο έχει καταφέρει να σφυρηλατήσει τόσο δυναμικά όλα αυτά τα χρόνια και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ακόμα ισχυρότερους.

Αναμφίβολα η επικοινωνία μέσω υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή, τον εποικοδομητικό διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών και ονείρων και τη μετατροπή τους σε απτές επιχειρηματικές προτάσεις. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει βασιζόμενη μόνο στην τεχνολογία. Η συναδελφική αλληλεγγύη, η ενθάρρυνση των εργαζομένων και το ομαδικό πνεύμα είναι εξίσου σημαντικά όσο και τα στοιχεία των ισολογισμών. Στον κλάδο της φιλοξενίας πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των αναγκών των επισκεπτών και της ευημερίας του προσωπικού, ώστε να νιώθουν όλοι στο ξενοδοχείο σαν στο σπίτι τους. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται οξυδέρκεια, διορατικότητα και αγάπη για τους ανθρώπους. Παρόμοιες είναι και οι απαιτήσεις για τη δημιουργία αποτελεσματικών επιχειρηματικών συνεργασιών.

Θα χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται για να συνεργαστώ με όλα τα μέλη και τους φίλους του Επιμελητηρίου ξεχωριστά, προκειμένου να προωθήσουμε την ουσιαστική ανθρώπινη επαφή που θα αποτελέσει το συστατικό της επιτυχίας.

 

Ευγενία Χανδρή
Πρόεδρος

ikonomopoulos col

Μήνυμα Έλληνα Προέδρου

Κυρίες και κύριοι μέλη,

Το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε πριν από 65 χρόνια, αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέλη του διετέλεσαν έκτοτε χιλιάδες Ελληνες και Βρετανοί συμπολίτες μας, συνεισφέροντας με τρόπο που το κατέστησαν θεσμό, λειτουργώντας με γνώμονα την προώθηση τόσο των συμφερόντων τους όσο και των διμερών επιχειρηματικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

65 χρόνια μετά την ιδρυση του Επιμελητηρίου η Ελλάδα, η Βρετανία και ο κόσμος προσπαθούν να ανακάμψουν από μιά σημαντική παγκόσμια οικονομική αναταραχή, ανησυχούν για την κοινωνική κρίση που καλπάζει από την αύξηση της ανεργίας, την ανασφάλεια για το μέλλον των πολιτών και των επιχειρήσεων, την ατιμωρησία.

Ευχαριστώ τον παραιτηθέντα Πρόεδρο κ. Χαρ. Γκορίτσα και την Βρετανή Πρόεδρο για την πρότασή τους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την τιμή της ομόφωνης εκλογής μου ως νέου Έλληνα Προέδρου. Στους μήνες που ακολουθούν, το Επιμελητήριο γιορτάζει την πρώτη του 65ετία. Και οργανώνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και της προσφοράς του με το μυαλό όχι στη σύνταξη, αλλά στο μέλλον. Στο μέλλον των μελών, στο μέλλον κάθε χώρας, στο μέλλον των συμπολιτών μας.

Άμεσος νέος στόχος μας είναι, εκτός από το να σας διατηρήσουμε, να πληθύνουμε. Προσελκύοντας, μεταξύ άλλων, παραδοσιακές και νέες δυναμικές επιχειρήσεις, τις ισχυρότερες διεθνώς από πλευράς ελληνοβρετανικών συμφερόντων, επιχειρήσεις από τον χώρο της ναυτιλίας. Προτεραιότητά μας παραμένει η δικτύωση μεταξύ των μελών μας στην Ελλάδα και την Βρετανία, η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας μέσα από την συνεργασία μας με την COBCOE, τα άλλα διμερή Επιμελητήρια, τις κυβερνήσεις των δύο κρατών και τις δεξαμενές σκέψης.

Τα πράγματα αλλάζουν πολύ πιό βαθιά και πολύ πιό γρήγορα από όσο εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε. Γίνεται αντιληπτό ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος προυποθέτουν συνεννόηση για στέρεες βάσεις υψηλού επιπέδου παιδείας, γνώση και ένα ελάχιστο κοινό επίπεδο ηθικού εξοπλισμού.

Για να είμαστε συνεπείς στην παρακαταθήκη των παλαιότερων και υπεύθυνοι απέναντι στους διαδόχους μας είναι καθήκον μας, μεταξύ άλλων, να ενισχύσουμε το έργο του Επιμελητηρίου και να το καταστήσουμε γνωμοηγήτορα στις αλλαγές που κυοφορούνται.

Χωρίς την συνδρομή και την συμμετοχή σας Επιμελητήριο δεν υπάρχει. Εάν το Επιμελητήριο δεν γίνει περισσότερο χρήσιμο, τόσο η συνδρομή όσο και η συμμετοχή θα λιγοστεύουν.

Και επειδή το Επιμελητήριο δεν είναι μιά σφραγίδα αλλά όλοι εμείς, τα μέλη του, σας ευχαριστώ για την εξακολούθηση της πολύτιμης συμμετοχής σας και είμαι στην διάθεσή σας για να συζητήσουμε, στον όποιο χρόνο κάθε ένας από εσάς μπορεί και θέλει να διαθέσει, το πώς θα μπορούσαμε να γίνουμε περισσότερο χρήσιμοι.

Είμαι στην διάθεσή σας για να συνεννοηθούμε. Είμαστε, άλλωστε, ήδη 65 χρονών.

Χάρης Οικονομόπουλος

Πρόεδρος (ikonomopoulos[@]bhcc.gr)

FaLang translation system by Faboba